Oniks Mermer Nedir? Nasıl Oluşur?

Oniks mermer dekorasyonda yaygın olarak tercih edilen, özellikleri ve görünümü ile tercih edilen bir mermer türü olarak öne çıkar.  Bu mermer en temel anlatımı ile sulardaki minerallerin tortulaşması, kireçlenmesi ve tabakalaşması ile meydana gelir. Oniks oluşum süreci standart mermerin oluşum süreci ile benzerlik gösterir.  Oniks mermer nasıl oluşur sorusuna ise şu şekilde cevap verilebilir:

  • İlk etapta minerallerin çökelmesi gerekir. Bu çökelme aşamasına ‘sedimentasyon’ adı verilir. Deniz, nehir ve göl gibi suların içerisinde yer alan mineral ve organik maddeler zamanla dibe çöker ve tortul kayaçlar ortaya çıkar.
  • Oluşan tortul kayaçlar yer altındaki yüksek basınç ve sıcaklığın etkisi ile metamorfizma aşamasına geçer. Bu aşamada tortul kayaçlar kimyasal olarak değişikliklere uğrar. Aynı zamanda fiziksel olarak da tortul kayaçların yapısı metamorfizma aşamasında değişir. Bu aşama oniks mermerin fiziksel özelliklerini büyük oranda belirler.
  • Metamorfizma aşamasında tortul kayaçların yaşadığı değişimlerle beraber kireçlenme aşaması baş gösterir. Bu aşamaya kalsifikasyon adı verilir. Kalsifikasyon aşamasında karbonat mineralleri kireçlenmeye başlar. Kireçlenme sonrası kalsit ve aragonit gibi mineraller oluşur.
  • Bu aşamadan sonra oniks katmanları oluşmaya başlar. Kalsit gibi mineraller bir araya gelerek ince tabakalar oluşturur. Bu ince tabakalar ise tortul kayaçlar üzerinde birikerek oniks taşını meydana getirir.

İnce tabakların arasındaki mikroskobik hava boşlukları oluşan oniks taşının saydamlık özelliğini meydana getirir. Bu şekilde oniks mermeri oluşumu tamamlanır. Bu mermer türünün diğer mermer türlerinden farkı oluşum aşamasında ortaya çıkar. Diğer mermer türleri kütleler halinde katılaşıp oluşur. Oniks mermeri ise ince tabakaların oluşması ve sonrasında birleşmesi ile meydana gelir. Bu göz alıcı güzellikte mermer türünün oluşumu yıllar alır.

Oniks Mermer Özellikleri

Oniks mermer özellikleri ile dikkat çekerek ev dekorasyonunda sıklıkla tercih edilir. Güzelliği ile büyüleyici bir etki yaratan oniks mermerinin temel özelliği farklı renk ve desen seçenekleridir. Oluşum aşamasında yer alan kimyasal reaksiyonlar oniks mermerinin rengini ve desenin belirler. Bu taşın bir diğer özelliği saydam olmasıdır. İnce tabakaların bir araya gelmesi ile oluşan oniks mermeri bir miktara kadar ışık geçirebilir. Kimi kısımları tam saydam, kimi kısımları yarı saydam olan oniks mermer çeşitleri bulunur. Bu sayede oniks mermeri aydınlatmalarda sıklıkla kullanılır. Oniks mermerinin dikkat çeken bir diğer özelliği de kolay işlenmesidir. Üretici firmalar doğal kaynaklardan elde ettikleri oniks mermerlerini kolayca işleyerek farklı yüzey işleme tekniklerini uygulayabilir.

Oniks Mermer Nerelerde Kullanılabilir?

Oniks mermer kullanım alanları oldukça çeşitlidir. Bu mermer türü duvar kaplamaları için tercih edilebilir. Aynı zamanda ışıklandırma alanlarında panel olarak da kullanılabilir. Bir diğer kullanım alanı mutfak tezgahlarıdır.  Mutfak adaları da oniks mermer ile kaplanabilir. Standart mermerlerin kullanıldığı alanların neredeyse tamamında oniks mermer taşları da tercih edilebilir. Farklı renk ve desende oniks mermer seçenekleri için DH Marble web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir