Kuvars ve Mermer Arasındaki Fark Nedir?

Kuvars ve mermer farklı alanlarda kullanılan, güzellikleri ile öne çıkan iki farklı doğal taştır. Bu taşların her biri farklı özellikleri ve görüntüleri nedeniyle ev dekorasyonunda, çalışma alanı dekorasyonlarında sıklıkla tercih edilir. Bununla beraber kuvars ve mermer arasındaki fark konusu yaygın olarak merak edilir.

Her ikisi de birbiri ile karıştırılsa da esasında kuvars ve mermer farklı doğal taşlardır. Birçok kişi kuvarsın bir mermer çeşidi olduğunu düşünür. Fakat kuvars son derece saf silisyum dioksit kristalleri iken, mermer ise, kalker ve dolomit kalkerlerinin metamorfizma sonucu kristalleşmesi ile meydana gelir.

Kuvars ve Mermer Farkları

Kuvars ve mermer arasındaki farklar nelerdir sorusuna cevap arıyor olabilirsiniz. Kuvars ve mermer benzetilse de esasında farklı oluşum süreçlerine sahip olan iki doğal taştır. Görüntüsü ile estetik bir hava katan bu iki doğal taş arasındaki farklardan bazıları şunlardır:

  • Mermer karbonat minerallerinin, kireçtaşlarının yüksek basınç altında metamorfizma aşamalarından geçmesi ile ortaya çıkar. Kuvars ise silika minerallerinin çözünmesi ile oluşur.
  • Kuvars taşları farklı aşamalardan geçerek ortaya çıkabilir. Kuvars taşları doğada sedimantasyon, magmatik ya da metamorfik yollarla oluşabilir. Mermer ise kireç taşlarının metamorfizma geçirmesi ile oluşur.
  • Kuvars taşı doğal olarak oluştuğunda büyük oranda berrak ve saydam bir formdadır. Fakat mineraller üzerinde yapılan düzenlemeler ile mor, kırmızı, yeşil ya da pembe gibi renklerde kuvars taşı oluşturulabilir. Mermer ise doğal olarak birçok farklı renkte ortaya çıkabilir. Mermer taşları aynı zamanda göz alıcı damarlar da sahiptir.

Mermer Nasıl Oluşur?

Mermerin oluşumu en temel anlatımı ile karbonat minerallerinin yüksek basınç altında metamorfizma sürecinden geçmesiyle tamamlanır. Mermer, kireçtaşı gibi karbonat minerallerinin kristalleşmesiyle meydana gelir. Kireçtaşı içerisindeki karbonat mineralleri yüksek basınç altında meydana gelen metamorfizma işlemi ile kristalleşerek mermeri oluşturur. Mermerin birçok özelliği bu aşamalarda belirlenir. Metamorfizma sürecindeki birçok faktör mermerin sağlamlığını, kullanılabilirliğini, görüntüsünü, damarlarını ve rengini belirler. Bu çeşitlilik nedeniyle birbirlerinden farklı özellikleri ile ayrılan birden fazla mermer çeşidi bulunur.

Kuvars Nasıl Ortaya Çıkar?

Kuvars taşlarının oluşumu birden fazla farklı şekilde olabilir. Bunların ortaya çıkmasında magma sıvıları büyük rol oynar. Magma adı verilen sıvı zamanla soğuyup bir kaya haline gelir. Bu soğuma esnasında silika içeren mineraller de kristalleşerek kuvars taşını ortaya çıkarır. Kuvars taşı aynı zamanda kireçtaşı gibi karbonat zengini kayaların yüksek basınç altında kalması ile de ortaya çıkabilir. Bir diğer süreç de halihazırda oluşmuş kuvars taşlarının erozyonla aşınarak tozlaşması ve başka bir alanda toplanıp birleşmesidir. Bu durumda birleşen kuvars tozları yeni ve farklı bir kuvars taşının oluşmasına yol açar. Kuvars taşları hidrotermal sıvıların yer altında hareket edip, kayalar içerisindeki minerallerin çözülmesine yol açmasıyla birlikte de ortaya çıkabilir. Kuvars ve mermer taşlarına ulaşmak için DH Mermer ile iletişime geçebilir, web sitesi üzerinden bu doğal taşlar hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir