Türkiye’deki mermer yapılar, sahip olunan 5 milyar m³ mermer rezervi ile birlikte dünya mermer potansiyelinin %40’ına tekabül eder. Mermer yapılar anlamında, toplam rezervi 13,9 milyar tona denk gelen 5 milyar m³ mermer rezervi, Türkiye’nin 1,6 milyar ton civarındaki görünür rezervine işaret eder. Bu rezerv, aynı zamanda dünya mermer tüketimini 80 yıl karşılayabilecek düzeye sahiptir.
Bu kapsamda Türkiye’de 80’in üzerinde değişik yapıya sahip olan ve 120’nin üzerinde değişik renk ve deseni bünyesinde barındıran mermer rezervi belirlenmiştir. Bu sektörde yaklaşık olarak 800 ocak, 1500 fabrika ve 7000 civarında atölye aktif bir biçimde faaliyet gösterir. Bu alanda faaliyet gösteren ocakların %90’ı Ege Bölgesi ve Marmara Bölgesi’nde yoğunluk gösterir. Bu anlamda mevcut olan ocakların %27’si Balıkesir, %24’ü Afyonkarahisar, %12’si Bilecik, %8’i Denizli, %6’sı Muğla ve %4’ü Eskişehir’de olmak üzere birbirinden farklı illerde yer alır. Bu bölgelerde ortaya çıkan üretim miktarı, tüm üretimin %64’ine karşılık gelir.
Mermer Nerede Kullanılır?
Mermer kullanım alanları bu alana ilgili duyan birçok kimse için büyük bir merak konusu olur. Mermer kullanılarak elde edilen ürünler, tarih boyunca insanlar tarafından işlenerek kullanımı ortaya çıkarmıştır. Eski çağlardan beridir dayanıklılığı sebebiyle sanatsal alanlarda kullanımı tercih edilen mermer, günümüz dünyasında birçok farklı alanda kullanım imkanı bulur. Bu anlamda mermerin günümüzdeki kullanım alanları şu şekilde ortaya çıkar:
- İnşatta sektörü başta olmak üzere dekorasyon,
- Süs eşyaları,
- Heykelcilik,
- Mezar taşı gibi birçok farklı alanda kullanım alanı bulur.
Bunun gibi farklı alanlarda yoğun bir şekilde kullanımı tercih edilen mermer, oldukça sert ve dayanıklı bir malzeme bir madde olması sebebiyle birçok kimse tarafından tercih edilir. Mermer, bunun gibi farklı alanlarda kullanılmasına rağmen en çok günümüzde en çok tercih edildiği alan inşaat sektörüdür.
Mermerin Özellikleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Metamorfizma olayı sonucunda kalker ve dolomitik kalkerlerin yeniden kristalleşmesi ile meydana gelmiş bir bileşim olan mermer, bünyesinde birbirinden farklı özellikleri barındır. Bu anlamda mermerin özellikleri nelerdir sorusu, büyük bir önem arz eder. Mermer bileşimlerinin %90 – %98’i CaCoȝ’ten, yani kalsiyum karbonattan meydana gelir. Aynı zamanda mermer, düşük bir oranda MgCO, yani magnezyum karbonat içerir.
Mermerde yoğun bir şekilde de bulunan ve kimyasal formülü CaCoȝ olan kristalleşmiş kalsiyum karbonat, “Kalsit” olarak bilinir. Kalsit, saydam, beyaz, sarı, rustik yeşil ve mavimsi renkte olabilir. Mermer kayacı oluşumunu uzun bir süre zarfında tamamlamış olur ve mermer kayacının işlenmesi oldukça kolaydır. Mermer, dış etkenlere karşı oldukça dayanıklı bir yapıya sahiptir. Farklı desen ve renklere sahip olan mermer, uzun ömürlüdür. Birçok yüzey uygulama tekniği için uygun olan mermer ile ilgili tüm detaylara bu web sitesinden bakabilirsiniz.